Kali ni, a little bit different dari moist chocolate cake yang kita buat dulu. Yang ni kita guna teknik kukus
BAHAN-BAHAN UNTUK KEK:
- 1 cawan cake flour/ tepung gandum
- 1/4 cwn serbuk koko van houten (boleh jugak guna serbuk koko biasa)
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 kotak susu coklat (250ml)
- 2 biji telur (size sederhana)
- 1 cawan gula halus
- 1/2 cawan butter
- 3 sudu besar susu pekat
- 1/4 cawan minyak masak
- 1 sudu kecil esen vanila
TOPPING
- 3-5 sudu besar susu pekat
- 1/4 cawan serbuk koko van houten (serbuk koko biasa pun boleh)
- 2 sudu besar butter
- 2 sudu besar susu segar (kita guna susu cair)
* Untuk topping, kalau tak nak guna serbuk koko Van Houtten pun takpe, boleh guna serbuk koko biasa tapi kena letak chocolate masakan jugak around 1/2 packet.
CARA-CARA :
- Pukul telur, gula dan butter sampai kembang dan nampak agak-agak putih. Then letakkan esen vanila, pukul lagi sampai lebam. Heh.
- Lepas tu, ayak cake flour + baking powder + serbuk koko.
- Masukkan sikit demi sikit ke dalam adunan telur. Kacau kacau kacau kacau lagi.
- Masukkan susu kotak, susu pekat, minyak dan gaul lagi sampai sebati.
- Masukkan dlm loyang yg telah digriskan dengan marjerin. Tutup dengan aluminium foil. Tapi kita tak tutup pun. Heeee.. Then kukus macam biasa for 40-45 mins.
- Untuk topping, campur je semua bahan tu, pastu masak secara double boiler. Kalau rasa macam nak kasik topping tu cair, letak susu cair lebih sikit.
- Bila kek dah masak, sejukkan dulu. Bila dah betul-betul sejuk, baru letak topping ye syg-syg.
Selamat mencuba kawan-kawan! :)
2 comments:
boleh try ni ry haji kekgi
boleh je tihah.. nnti try ;)
Post a Comment