Monday, June 21, 2010

TIPS-TIPS MENGHADAPI BAKAL MENTUA

Selamat pagi isnin semua! Ok, hari ini, aku nak ajar la nek jah-nek jah sekalian, macam mana nak beradab sopan ketika bertemu bakal mak dan pak mentua. Di sebabkan ada pengalaman lampau , maka aku tak lokek ilmu nak turunkan ilmu yang tak berapa sesat neh.

  • Otw nak jumpe tu, mintak bf stop dulu kat mane-mane kedai buah ke, kek ke, kacang ke, ape benda la yang kau agak-agak menjadi kesukaan mereka. Better kau tanye bf dulu, ape yg mereka suka. Jangan nanti, mak mertua tak ley makan buah naga, kau pegi beli, tak pasal-pasal dah potong 1.5% keterujaan mereka terhadap kau.
  • Dah jejak kaki dalam umah, salam laga-laga pipi (tunjukkan kemesraan). Aku bukan suruh kau berpura-pura ok. Kalau rasa tak senang wat cmtu, yela, kot-kot kau pikir make up abis melekat kat muka mereka, cukup dengan bersalaman. Orait?
  • Bila agak-agak dah mandi semua, jangan pakai pyjamas! Pakailah kain batik. Tunjukkan sifat ketimuran. Walau kau tak pandai lilit kain batik kat pinggang, kau ikat aje. Asal, melekat. Tapi, please. Jangan jalan macam Geisha. Terkedek-kedek. Jalan seperti biasa ok!
  • Time nak masak, pegi la tolong wahai perempuan. Even kau tak pandai masak sekali pon, kau wat aje terer. Tak perasan punye. Hihi. Tapi, bakal mak mentua aku tak kasi aku tolong. Risau baju kotor. Tapi, aku tetap nak tolong jugak. Tak salah kalau tolong kan? :)
  • Waktu makan saat paling genting, pasal semua berkumpul. Aku tengok kau. Kau tengok aku. Time ni la, kau tunjukkan sifat kesopanan yang maksima! Makan perlahan-lahan. Sila jangan gelojoh. Kalau tak, mereka tau, kau teramat lapar time tu. Walau ada sebijik nasi kat bibir, lapkan dengan tisu. Tunjukkan anda terlalu sopan dan lemah lembut. Aww! Beware! Kihkih.
  • Saat tidur, jangan lupa! Jangan berdekur kuat. Nanti menganggu kedamaian kat rumah mereka. Ok!?
Dah dah. Aku nak sambung wat website. Papai! ~ Selamat beramal!


29 comments:

|| nemo mimosh || said...

hahaha..ala cma..bg tips selepas kite jumpe mak mentua nape! :)

nas said...

ala...tips utk gurl....kalo ader tips utk laki kan leyh..ehehehe..

Nazatul shima said...

nemo: hehhee...xpe2..next trip la plak kan..hehe..

Nazatul shima said...

nas: takpe..lelaki pon apply..cume jgn buat bnda yg xley buat tu jela..hehee..

Weeda said...

k cma pkai kain batik ke kt umah bkl mertua?

Uruchimaru @ kf said...

CMA time tidu tu yg point lor!

-telordibasuh- said...

oo..xkawen lagi pon blh tido umah bakal mak mertue yerk???hehe

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

haha..tang pkai kain sarung tuh mmg fail..
asik mau tluncut aje..haha..

zairie said...

ala... untuk pompoan ke?? utk lelaki x de ker??? hehehe

Nazatul shima said...

wahida: dop la..hehee..tu suggestion aje..hehe..

Nazatul shima said...

telor: hmm..atas sebab2 tertentu aje..hehe..

Nazatul shima said...

kf: hihihi..nsib baik x sebilik ngan mak ayah mentua..ehehe..

Nazatul shima said...

fasya: haa..kena banyak praktis ni..mintak mak fasya ajar k!hehee

Nazatul shima said...

zairie: laki akan disambung bila sesuai..kekeke..

Weeda said...

haha..sy pkai je..ms nk g mndi pkai kain batik..hihi..tp bukan pkai bkemban tu..

Fina Fento said...

bakal mak mertua saya suka tengok saya lahap sebab itu tandanya masakan dia sedap dan memang masakan dia sedap pun sampai anak menantu balik pun soh dia masak, diorang cuma sediakan bahan. wah, rindu terus kat emak encik bf.

Hazzy Ishak said...

semalam pegi umah bakal mertua (insyaAllah) sehelai sepinggang je

zulkbo said...

salam..
ha ha..baru tau la pulak
gini gayanya orang pompuan
yek..he he

deqyalalink said...

alamakk..i kai pyjamas laaa...pastu esoknye i pakai kain batik..ha dua2 r baru tiptop hahaha..eh lupe..tengahari lak i pakai baju je pyjama tapi kai kain batik..wah comel !

~DaK KeCiK~ said...

mmg antara list2 ni lah yg inda buat ble nak g umah bakal mak mertua..hihi

Nazatul shima said...

fina fento: hehee..so buat2 lahap la ni ek..kekee..takpe..berpura-pura ke arah kebaikan..hehe..

Nazatul shima said...

hazzy: sehelai sepinggan je ey..ehehee..yela, baju hazzy da ade kat sane..hihih

Nazatul shima said...

zulkbo: hehee..baru tau ke?ish3..sian kat koi ni..hehe..xpe2..pasni byak rahsia perempuan dan lelaki akan direveal..ngeh3..

Nazatul shima said...

deqya:hehehe..sangat cumil..pakai pyjamas, dengan kain batik..hehe..nasib baik pandai lilit kn kain batik tu..ehehe..

Nazatul shima said...

dak kecik: bagus3..inda kena ikot neh..tips yg amat berguna..hihi..

misz benida said...

ni la bila duet bnyak sapa xtau nk wak gpo..baik la g dermo2 ko ore hok ssh tu..
nk oyak lamo xbkkblog mu sapa header pon tuka doh..amat kreatif deh..syabas2..beta tramat kagum.

Nazatul shima said...

wey..mu salos komen kat entri len nih..hahaa..komen ade kat atas la yang ewy..hehehe..aku busan2, wat la header baru..hehe..

~SukEMakAn~ said...

kehkehkeh~
membantu la sket2~
ang bgn awal x cip cima oii??
haha~

wei cane ang wat header tu wei~
chanteks!!
-follow ak balek
-ak yg xreti memblogging nie mmpunyai masalah ngan blog lepas
haha!

♥cutebabygirl♥ said...

ala. da jumpe mak mertua bru trbaca post ni.huhuhu