Wednesday, January 19, 2011

Terima kelebihan dan kekurangan

Cerai, divorce, pisah, break up. Semuanya istilah yang berlainan, tapi memberi maksud yang sama.

Dalam entri kali ni, saya nak kupas sikit (bajet oren) pasal kenapa orang bercerai dan berpisah.

Mana ada orang kahwin untuk berpisah. Kan? Semua nak yang terbaik untuk mereka. Tapi, takdir Allah menentukan segala-galanya. So:

Bagi logik akal saya ni, pasangan yang berpisah ni mungkin la kan, tak sehaluan.

"I nak tengok cerite hindustan.."
"Ala.. I nak tengok badminton.."
"Ala...I nak tengok jugak hindustan.. I tak kire.. Kalau u nak tengok badminton, kite break up!"
"Huh?? What? Break up?? U tak kisah ke pasal anak-anak kita?? U jangan main-main.. U ni pemikiran pendek betol!"

oh... what the hell people. Takkan la sebab benda-benda kecik sampai kamu nak break up. Sangat sangat ashamed. Dan, saya akui, perempuan memang pendek pemikiran berbanding lelaki. Dan yang sangat mengecewakan saya, fakta ini benar hokay!


Lagi, mungkin sebab orang ketiga.

"Erm...jijah.. honey bee rasa, dah tiba masanya jijah fokus kat study.. kan jijah kata nak pergi oversea kan? honey bee tak sanggup nak ganggu jijah.." (khak tui!)
"Takpe honey bee..jijah sanggup study sambil kapeling dengan honey bee.."
"Jangan jijah.. Honey bee tunggu jijah ok??"
"Erm...ok..janji tau!"
"Ok jijah sayang payung intanku..!"

Selang beberapa tahun.

"Oh jijah!! i miss u so muchhh!!! dah lame honey bee tunggu jijah.."
"Hey!! Who are u bastard?? Jangan ganggu I hokay! I dah nak kawen ngan Andrew Johnston!"

Ouch! Perit kan? Kurang ajar gila kot perempuan ni. Si lelaki sanggup tunggu si perempuan, tapi dengan senang je kena dump. Normal situation. Semua orang pernah kena dump kan? Tipu kalau cakap tak pernah. Pftt!

The worst reason is, dah tak cantik atau hensem.

"I suka tengok awak la syg.. U look sooooo beautiful!! cair hati kanda jap.."

Selang sedekad.

"Awak! Cuba la tempek sikit bedak kat muka tu! Buruk sangat dah saya tengok! Ish! Malu betol la dapat bini macam ni.."


Cis!Ada apa dengan rupa? Rupa tak kekal sampai ke tua. Yang tegang akan kendur jugak. Yang licin akan kedut jugak. Yang gigi putih akan hitam jugak. Yang rambut hitam akan putih jugak. Yang body macam Jeniffer Lopez, akan jadi macam Nek Jah jugak. So, what's a big deal about that guys?

Belajar menerima kelebihan dan kekurangan pasangan. The perfect word untuk hari ini~ :)

14 comments:

whiteapple said...

sedey je baca.. :'(

εїз Cik Fasya εїз said...

stuju ngn cma!
terima kelemahan & bersyukur dgn kelebihan yg ade pd diri pasangan kte..:)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

aku sokong abes ape ko kate kan...

PangkahBulat said...

saya sokong gak..=)


Saya sudah follow blog awak
Bila awak nak follow saya?
http://pangkahbulat.blogspot.com/

Lovely Bella said...

hehhe stuju jugak!!!!!!!

~eZmALiZa~ said...

lame xdtg sini..

btw, kite seharusnye pk secara rasional..bukan main sebat jer ape dlm kepala otak kite kan??
:)

Nazatul shima said...

cida: be strong ok dear...hmm.:(

Nazatul shima said...

fasya: yup dear..harap2..hidup akan lebih diredhai..amin..

Nazatul shima said...

ms: iyela tuh..haha

Nazatul shima said...

pb: haha...ok2..nnti sy follow amda ye...:)

Nazatul shima said...

lb: hehehe...:) setuju dan akan buat..hehee

Nazatul shima said...

ezma: same goes to me...lame x bw kat blog ezma..nnti cma pegi yep..hehee..tula..jgn maen sebat je, sbb pmpuan pemikiran pndek..hehe

Uchi kay-f @hmad said...

oh ho..x taw nk komen ape..btw sdgkan lidah lagi tergigit...

Nazatul shima said...

uchi: yap...lidah gigi sume tergigit..huhu..